DEKORASI BAJET

OUR LOVE...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

BUAH HATI KAMI....

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Thursday, November 11, 2010

ermmm....kali ni ttg diri aku pulak...

aku sndiri xtau nak ceritakan macam mana...ttg perasaan...gembira???sedih???ssh hati??takut??risiko??rugi??...semua perasaan ni dah bercampur dlm fikiran aku..

semua ni gara-gara aku menerima tawaran kerja dengan kerajaan di bawah JABATAN PERKHIDMATAN AWAM..

apa yang aku dapat ni mmg tidak disangka-sangka..bak kata pepatah melayu..tuah ayam nampak di kaki tuah manusia siapa yang tahu..jawatan yg aku dpt xlah tinggi menjulang tapi amat bersesuaian lah dengan kelulusan yang aku ada..dan mmg aku sukakan juga jawatan ni..sampai di saat ini aku masih rasa macam bermimpi di siang hari..tp ni semua kenyataan..

3hari lepas aku diberitakan oleh mak aku dari perak melalui telefon..ayat pertama dari mulut mak.."alhamdulllilah ty,ni betul2 rezeki tuk rizqi..."aku ingatkan apanya..kot2 ada mng something ker..dpt duit byk ker..hee...rupanya2 surat from SPA smpai kat rmh..tawaran perlantikan ke jawatan TETAP...ermmm...terus berdebar2 jantung aku..laju berdegut kencang...smpai xtau nak cakap apa..heppy???of coz...sbb aku rasa xsia2 aku g interview n aku rasa bangga sebab terpih...sedih pun ada...sbb kl aku terima aku kena tinggalkan segala kenangan pahit manis yang ada...keliru????...yg ni la yang buat aku xtdo malam...xtau nak pilih mana 1...pilih calon suami pun xssh macam ni..hahaha..mcm byk calon suaminya....hanya hubby sorang jer yang ada bertakhta di hati ini..

ni kali ke-2 aku dpt jawatan dari kerajaan...yang pertama aku tolak tanpa memberitahu kepada pihak berkenaan..aku sangka nama aku terus disenarai hitamkan.rupa-rupanya masih laku lagi nama aku..hehehe..alhamdullilah ALLAH permudahkan urusan aku dalam mencari kerja..lepas jer aku tamat praktikal aku terus ditawarkan bekerja..tapi masa tu aku jadi pengganti kerani sbb akak tu cuti bersalin..tanpa berfikir aku terima..selepas 2bulan aku terus diserapkan ke jawatan lain..jawatan tu pulak hanya temporary sahaja dan kemungkinan untuk permenant tu tidak..bila tukar Executive Director yang lain tanpa tidak disangka-sangka jawatan aku ditetapkan..masa tu aku baru jer mendirikan rumah tangga..ni rezeki pengantin baru...hehe..walaupun jawatan tu xlah sehebat mana tapi gaji yang diberi bersesuai dengan kelulusan aku..opppsss lupa nak bagitau aku bekerja ni NIOSH @ Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan..ianya agensi dibawah Kementerian Sumber Manusia...
kl dibandingakan kekurangan dan kelebihan..xdinafikan NIOSH menyediakan kemudahan-kemudahan yang cukup sempurna dari segi medicalnya dan lain2...ada insurans...claim ot n perjalanan if menggunakan kereta sndiri utk outstation..semua tu mmg boleh menambahkan pendapat..tp org macam aku ni smpi bila nak ot jer..kl bujang atau anak baru 1 mcm skrg boleh la ot hari2..nnti bila anak dah bertambah umur dah meningkat xkan nak ot setiap masa..mana nak balik layan anak n suami..medical?..semua cover..masuk wat private..klinik...pergigian..bersalin...tp bila aku pikirkan balik bukan aku bersalin every year pun...kurang2 3-4 thn baru aku bersalin lagi..tp personal insurans kan ada..klinik?..insyaallah masih mampu lagi gunakan duit sndiri utk g klinik..duit broadband every month boleh bayar xkan klinik pun xmampu kan..mohon dikurniakan kesihatan yang baik..

mcm kerja skrg memerlukan aku kerja ke luar..aku mmg xda masalah kl kena outstation n heppy tp satu hari bila usia aku dh meningkat msti aku dh xlayak nak kerja luar lg..masa tu ada generasi muda yg masuk kerja..bonus????ermm..mmg NIOSH ada bg bonus n paling banyak 3bulan gaji tp yang tu tgk perfomance..tp baru2 ni aku agak kecewa sbb gara2 aku xcukup kursus sebanyak 2hari aku xlayak dpt bonus penuh..ermmm...n org lain yang buat kerja ntah mcm apa2 ntah n yg asyik kejar kursus dpt bonus penuh..tp xperla kan tu rezeki org..apapun mmg masa tu aku sedih dan terkilan..xperlah bonus tu rezeki terpijak..mana tau kan tetiba kerja gomen ni dapat bonus la..bkn nya gomen xpenah bagi bonus langsung..cm tu jugak imbuhan raya..kl kat NIOSH ikut ED...kdg2 xdpt,kdg2 dpt...

cuti..kl xsilap aku keja gomen cuti lebih skit dr sekarang per year...tp cuti aku xla heran sgt..mana2 pun boleh..tp part cuti bersalin tu aku suka..wlwpun aku xlah plan nak ngandung buat masa ni..mybe next time aku dpt la cuti panjang ni..n boleh la enjoy...hahaha...

kerja...ermmm...buat masa skrg xleh nak discribe lagi sbb xtau kerja yang akan dtg ni memenuhi ker tidak citarasa aku...tp kerja apapun yg kita buat semuanya kena ikhlas dari hati barulah kita heppy bekerja..mcm skrg mmg aku suka la...disamping kerja kat office jer aku jugak ada kerja kat luar n xlah boring asyik duk office memanjang...n berjumpa dengan ramai org..mengenal ragam orang...tu satu pengalaman yang amat berguna bagi aku...mybe kerja yang bakal aku hadapi ni just duk kat office n kdg2 kena g kursus..ermm...apapun aku xkisah sgt pun..yg pnting aku boleh surve internet...xleh hidup aku kl tanpa internet..adanya aku main game nnti..xpun bwk laptop sndiri n broadband skali..hahaha..

bos,kwn n persekitaran..mcm skrg boss aku mmg baik la..dia amat memahami apa yang  staff dia mahukan n sentiasa memberi nasihat..bg aku ssh nak dpt boss mcm tu..ntah mcm mana la agaknya boss ditempat baru nnti..cuti pun dia sng nak bagi asalkan kerja semua settle b4 cuti..kwn2...mmg best n tip top la...sgt2 memahami dan baik hati..kami dh mcm adik beradik..kl beli makanan xpnh la beli sorg2..msti belikan tuk semua..ssh nak dpt officemate yang mcm tu..laki pompuan semuanya sama..kl g mana2 xpenah lupa belikan apa2 souvenir@makanan...senang nak minta pertolongan..apa2 pun diorang xkisah...tenaga..duit..semua boleh bertolak ansur..anak aku pun mmg rapat dgn diorg..tp tu la..xkenal maka xcinta kan..mybe aku akan jumpa kwn2 yg sama mcm skrg..n lagi ramai kawan lagi bagus kan..aku pun xda masalah nak berkawan dengan sesapa pun..aku bukan jenis memilih kawan asalkan dia baik dan tidak menyakitkan hati aku dah la...yg lain dia punya pasal ler..

setelah apa yang aku coretkan ni...aku pun dah membuat keputusan...dengan restu suami tercinta..mak abah dan mertua aku...aku telah memilih untuk menjawat jawatan kerajaan..ni  lah harapan semua pada aku..mungkin ni juga boleh buat diaorg heppy..xpecially mak bapak aku yang mmg harap2 sgt2 aku g..kl aku xg msti aku dh kecewakan hati mereka..sebagai salah satu cara untuk membagakan mereka aku memilih jalan ini..mungki aku xnmpak kelebihan nya sekarang tp aku percaya akan dtg aku tidak akan menyesal..

apapun thanks a lot kepada yang telah memberikan pandangan dan nasihat di FB,msg n call...sgt2 menghargainya...aku doakan u all semua berjaya dalam apa pun yang diceburi..

2 Comments:

  1. littlehumblelynn said...
    awak

    utk perempua yg berkahwin & ada anak saya rasa keja govt shj yg sesuai..masa x lama sgt di pejabat..dan govt masih menjadi pilihan keja yg plg baik!!
    .ArianiAizat. said...
    InsyaAllah ety..ety tau apa yang tebaik kan?
    kejer gov ni byk gak kelebihannya..
    doakan yang baik baik untuk ety..
    welcome to the club!hehehe
    tahniah=))

Post a Comment



Template by:
Free Blog Templates